Capitala are, fara doar si poate, oameni cu care se poate mandri oricand si oriunde. Chiar si la capatul lumii. Arhitectul Dorin Stefan, cel care a castigat un megaconcurs in Asia cu Turnul Taiwan, a revenit recent cu fruntea sus in Bucuresti. El a povestit, in exclusivitate pentru CANCAN, ce l-a inspirat sa creeze ineditul zgarie-nori de 305 metri inalţime.
„Copacul tehnologic”. Asa si-a denumit Dorin Stefan creaţia cu ajutorul careia i-a impresionat pe asiatici. Modelul turnului, in forma de frunza, a venit pe neasteptate, din forma geografica a Taiwanului, ne-a spus arhitectul, extrem de mandru de proiectul sau. „Am gandit conceptul de copac tehnologic si am desenat opt frunze spaţiale in forma de zepelin, umplute cu heliu, autoportante, care sunt de fapt lifturi. Acestea gliseaza in sus si in jos pe trunchiul copacului. Fiecare dintre aceste lifturi poate transporta aproximativ 80 de persoane. Frunzele sunt facute din materiale foarte usoare, imprumutate din industria spaţiala si sunt invelite intr-o membrana de ultima generaţie”, ne-a explicat specialistul.
Turnul va gazdui centre de informare, muzee, spaţii de birouri si conferinţe, si restaurante. Impresionanta cladire este „verde”, energia electrica realizandu-se prin elicele eoliene. Pana si ploaia e captata de turnul ecologic, aceasta fiind colectata intr-un bazin situat la subsol, dotat, de altfel, si cu o staţie de purificare, pentru a putea fi folosita pentru spalat, irigaţie, toalete si pentru staţia geotermala din subsol care incalzeste anumite zone iarna. „Construcţia turnului ar trebui sa inceapa in 2012, dupa ce se indeplineste ultima faza, adica licitaţia pentru proiectare si execuţie. Noi am estimat costul investiţiei la aproximativ 500 de milioane de dolari, iar autoritaţile din Taichung se gandeau la 150 de milioane”, ne-a mai spus arhitectul.
Aflaţi din ziarul de maine cum ar schimba expertul Dorin Stefan faţa Capitalei